Buluş Nedir; buluş (İcat) kavramı, “tarım dahil, sanayideki herhangi bir özel sorunun çözümü” olarak tanımlanır. Buluş; ( İcat) teknoloji alanında bir ürüne veya yönteme ilişkin spesifik bir problemin çözümüdür de denilebilir. Bir başka tanıma göre ise buluş,(İcat) genel olarak ve halihazırda bilinmeyen, maddi bir forma sokulabilen ve maddi bir formda kullanılabilen, topluma fayda sağlayan ve insanlar tarafından düşünülen ve keşfedilen ürünler ve yöntemlerdir.
Bakırköy Web Tasarım ‘ in detaylı açıkladığı Patent Başvurusu Nasıl Yapılır başlıklı yazımızı, oldukça yararlı olabilecek Patent Araştırma ve Patent sorgulama Nedir Nasıl Yapılmalı yazılarımızı ve Faydalı Model Başvuru ve Tescil yazılarımızı mutlaka incelemenizi öneriyoruz.
Buluşunuz için patent ya da faydalı model başvurusu yapmadan önce aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeniz yararlı olacaktır.
BAŞVURU KONUSU BİR BULUŞMU? | BAKIRKÖY WEB TASARIM
Buluş Nedir , Başvuru konusunun gerçekten bir buluş olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunuhükümlerince buluş niteliğinde olmadığından patent verilemeyecek konular ve buluşlar şunlardır:
1. Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları
Bölme işlemi için bir kısayol metodu buluş değildir. Ancak, bu metoda göre çalışan bir hesap makinası buluş olabilir
2. Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar
Dil öğrenme yöntemi, bulmaca çözme yöntemi, bir oyun veya ticari bir işletmeyi organize etmek için planlar buluş değildir. Ancak, dil öğretmek, bulmaca çözmek, bir planı uygulamak veya oyun oynamak için yeni bir cihaz buluş olabilir
3. Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları
Romanlar, tablolar, heykeller, Windows 7, muhasebe programı vb. bilgisayar programları gibi konular buluş değildir. Ancak, bir yazılımının entegre edildiği yeni bir cihaz buluş olabilir.
Bir kumaş üzerindeki desene patent verilmezken bu deseni kumaşa uygulayan cihaz veya yöntem buluş olabilir
4. Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller.
Tek başına bir bilginin içeriğinin sunumu veya bir taşıyıcı üzerine kaydedilmiş bilginin sunumu buluş değildir. Örneğin, bir cihazın kullanım kılavuzu buluş değildir. Ancak, bilgiyi sunan projeksiyon cihazı vb. yeni bir buluş olabilir
5. İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri
Ancak, bu usullerin herhangi birinde kullanılan terkip ve maddeler ile bunların üretim usulleri buluş olabilir
BAŞVURU KONUSU KORUNABİLİR BİR BULUŞMU? | BAKIRKÖY WEB TASARIM
Buluşunuzun patent ya da faydalı model ile korunabilir bir buluş olup olmadığına da dikkat etmeniz gerekmektedir. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümlerine göre buluş niteliğinde olmalarına rağmen patentle korunamayacak buluşlar şunlardır:
1. Konusu kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar
(insan klonlama yöntemi vb. korunabilir buluş değildir)
Bakırköy Web Tasarım’ in detaylı açıkladığı Patent Başvurusu Nasıl Yapılır ve Patent Nereden ve Nasıl Alınır başlıklı yazılarımızı, oldukça yararlı olabilecek Patent Araştırma ve Patent sorgulama Nedir Nasıl Yapılmalı yazılarımızı, mutlaka incelemenizi öneriyoruz.
2. Bitki çeşitleri veya hayvan ırkları ile bitki veya hayvan üretimine yönelik esas olarak biyolojik işlemler
Soğuğa dayanıklılık geni içeren Gerek 79 mısır çeşidi patentlenemez. Ancak, soğuğa dayanıklılık geni içeren mısır bitkisi patentlenebilir. Ülkemizde bitki çeşitleri ve hayvan ırkları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilmektedir. Esas olarak biyolojik işleminden anlaşılması gereken; melezleme ya da seleksiyon gibi tamamen doğal bir olaydan oluşan bitki veya hayvan üretim usulüdür.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]